.
   

Concert Adegeest Pianorecital Ardjoena Soerjadi

 

    

Voorschoten- 13 november 2022

Ardjoena Soerjadi speelde op zondagmiddag 13 november werken van Mozart, Chopin, Liszt  en Gershwin in Adegeest. Men genoot van een gevarieerd romantisch klassiek concert.

Na een welkomstwoord volgde als verassing Nina Witsenburg in het voorprogramma van Soerjadi met de 3de impromptu opus 90 van Schubert. Deze componist, bekend om zijn liederen met piano, heeft met dit solo werk een lied voor piano geschreven zonder zang en  Nina heeft met deze impromptu de piano laten zingen.'

 

Voorafgaande aan ieder stuk van het concert gaf Soerjadi een korte, luchtige toelichting.   

 

Soerjadi begon met Mozart. De sonate van Mozart is de enige van 2 Mozartsonates in een mineur toonsoort.

Daarna Ballade nr 3 van  Frédéric Chopin. Geen andere pianist bouwt Chopins Ballades zo spannend traag op om de espressivo-uitbarstingen nog overrompelender te doen uitkomen. Deze aanvankelijke bedachtzaamheid, de contemplatie die dit spel zo sterk karakteriseert, verzandt nergens in lege, spanningsloze retoriek. Steeds zijn zin en zeggingskracht voorhanden. Maar ook passagewerk en harmonische kleur komen overtuigend uit de verf. 

 

Na de pauze speelde Soerjadi eerst de bekende liebestraum van Liszt.

Vervolgens enkele bekende evergreens zoals -Fascinating Rythm, The Man I Love,  Sweet and Low Down en I got Rythm waarin duidelijk de jazz te horen was. Het zijn ook 3 preludes van Gershwin. Deze zijn oorspronkelijk voor piano geschreven in tegenstelling tot de songs die Soerjadi erna speelde. Dat zijn transcripties van wat Gershwin ooit zelf gespeeld heeft, maar nooit op papier heeft gezet.

 

Aan het slot van het recital speelde Soerjadi eerst nog twee mazurkas van Chopin. Twee meesterlijke stukken die precies in het hart liggen van de piano en de harten van het publiek veroverde.

 

Na de staande ovatie die Soerjadi aan het slot kreeg volgde de rituele bloemenhulde aan Ardjoena Soerjadi en  Nina Witsenburg . Als dank gaf Soerjadi een toegift: Raindrops van Chopin en tot ieders verassing een Sinterklaaslied van Schumann.

In het gastenboek staan vele positieve reacties waaronder "Leuk concert vol herkenbaarheid; meesterlijk en even gehuild door de invulling van de zondagmiddag;wat een mooie muzikale middag, voor herhaling vatbaar, mijn dank! Het was geweldig , leuk sinterklaasliedje van Schumann; namens de ploeg uit Zoeterwoude , het was weer geweldig!; Wederom een prachtig concert vol verassingen; heel mooi concert : Chopin was echt een feestje; Weer genoten! Een prachtig, virtuoze middag. Zeer bedankt;Het was weer een groot feest van muzikale klanken, Ardjoena is een graag geziene gast in Adegeest en hoop hem gauw weer terug te zien".

Gehoord: 13.11.2022 Herfstmiddagconcert uitgevoerd door de concert pianist Ardjoena Soerjadi en in het voorprogramma Nina Witsenburg, 3e jaars student aan het concervatorium te Zwolle

 

 

 

---------- Terug naar eerdere concerten ----------

 

 

Papelaan W 220 | 2254 AL Voorschoten | 071-5617417 | 06-25358951 | impresariaat@toonzetter.nl