Berinskaya en Shybayeva spelen subliem

18 april 2009

 

Berinskaya en Shybayeva
Violiste Julia Berinskaya en pianiste Hanna Shybayeva 

Voorschoten

Het was er warm en vol mensen en er was prachtige muziek te horen. Topvioliste Julia Berinskaya, speciaal voor dit concert overgekomen uit Milaan, en pianiste Hanna Shybayeva,, gaven zaterdagavond 18 april een concert in Kasteel Duivenvoorde. Het programma bevatte Franse meesterwerken van de componisten César Franck, Jules Massenet, Camille Saent-Saens, Claude Debussy en Maurice Ravel. Een aantrekkelijk programma voor liefhebbers van romantische klassieke muziek. De pianiste lichtte toe dat de opbouw van het programma de ontwikkeling van de Franse Romantiek in de tijd naar de moderne muziek liet zien en dat er een evenwicht bestond tussen de muziek van voor en de muziek van na de pauze.

 

Voor de pauze was César Franck veelvuldig te horen en na de pauze bekendere meesterwerken van de componisten van Jules Massenet, Camille Saent-Saens, Claude Debussy en Maurice Ravel. Al direct bleek dat Berinskaya en Shybayeva elkaar perfect aanvoelden wat resulteerde in een geheel vanzelfsprekend samenspel met een perfecte timing. Na Introduzione e Rondo capriccioso van Camille Saent-Saens ging er een zucht van ontroering door de Marotzaal.

Een waar staaltje van muzikaal vakmanschap leverde dit naar elkaar toegroeiende duo in het klapstuk van de avond de Rapsodie Tzigane van Ravel. Indringend, bijna onnavolgbaar, staken viool en piano-partij als grillige puzzelstukjes in elkaar. Het publiek luisterde ademloos toe en gaf Berinskaya en Shybayeva aan het slot een staande ovatie. Na de bloemenhulde gaven de violiste en pianiste het publiek een toegift: Marche miniature viennoise van Fritz Kreisler.

 

 

---------- Terug naar eerdere concerten ----------

 

 

Papelaan W 220 | 2254 AL Voorschoten | 071-5617417 | 06-25358951 | impresariaat@toonzetter.nl