Lenteconcert betovert Kasteel

 

Voorschoten – Het Kasteel was zaterdagavond 13 april weer vol en in de hal stonden de mensen voor het traditionele Lenteconcert voor de Daniel Marotzaal. Het kasteel was weer in 2013 het toneel van het klassieke concert, waar dit keer de prijswinnaars van het Christina Concours hun opwachting maakten. De violist Niek Baar, de pianiste Elsbet Remijn en als speciale gast de jonge fluitist Daniel Tibben die in het voorprogramma als speciale gast optrad.
Het Kasteelconcert begon zoals gemeld met een voorprogramma van een jong Nederlands talent. Dit keer konden de bezoekers luisteren naar Daniel Tibben begeleid door Elsbet Remijn. Hij ontving onlangs nog de aanmoedigingsprijs van het Prinses Christina Concours in de Rotterdamse Doelen.


Toen het hoofdprogramma begon, was de avond inmiddels volledig ingevallen en betoverden de klassieke klanken in het Kasteel de vele toeschouwers. Het Lente thema van het concert luidde ook echt de Lente in na al die koude dagen ervoor.


Tijdens het hoofdprogramma glorieerde Niek Baar en Elsbet Remijn met sonates van Mozart, Mendelssohn-Bartholdy en Grieg. Zij speelden deze romantische muziek op een levendige wijze en met een bewonderenswaardig inlevingsvermogen.


Niek Baar citeerde het stuk van Mozart waar ze het concert mee opende als volgt: ”En extra bijzonder aan het stuk van Mozart is, dat ik ooit op een viool heb gespeeld. Een viool gebouwd door Antonio Stradivari uit 1718. En die viool was vroeger eigendom van een violiste genaamd: Regina Strinasacchi. Dit was een vriendin van Mozart en voor haar heeft hij deze Sonate geschreven.


Elsbet is een groot fan van de muziek van Mendelssohn: "We speelden toen ook in de kerk in Voorburg een sonate van Mendelssohn die we allebei erg mooi vinden".


Tot slot Grieg, ook wel de Chopin van het noorden genoemd. Het eerste deel van Grieg is heel zwaar en woest. Echt grote fortissimo passages afgewisseld met ijle pianissimo stukjes. Het 2de deel is veel melodischer en hier hoor je echt de Grieg zoals veel mensen zijn muziek kennen. Het 3de deel is weer heel vluchtig en snel. Maar ook hier komt een mooie Noorse melodie in terug. Het werk eindigt met een grote finale, waarin beide instrumenten zeer virtuoze passages spelen.”

Het publiek beloonde hen na afloop met een aanhoudend applaus waarna de bloemenhulde volgde. Een toegift kon niet uitblijven, OOhjaah de mooie muziek van de Noorse componist: Ole Bull, geboren in 1810 in Bergen. Hij was een hele goede violist die nog best een aantal stukken heeft gecomponeerd. Het stuk wat Niek en Elsbet speelden heet Sæterjentens Søndag En dit betekent: de zondag van het Herdersmeisje.                                  

 

 

 

---------- Terug naar eerdere concerten ----------

 

 

Papelaan W 220 | 2254 AL Voorschoten | 071-5617417 | 06-25358951 | impresariaat@toonzetter.nl