Vol overgave en plezier

Bron: Witte weekblad 7 november 2009

 

Vol overgave en plezier 1
Pianist Jeroen Bal, altviolist Esther Apituley,
kunstfluiter Geert Chatrou en cellist Teye Hylkema

 

Voorschoten

Een leuk deuntje fluiten tijdens de afwas of onder de douche. Dat is iets wat veel mensen wel kunnen. Geert Chatrou kan ook fluiten. Hij gaat echter heel wat verder dan de gemiddelde mens. Dat kwam altviolist Esther Apituley ook ter ore. Ze vroeg hem samen met haar op te treden in Kasteel Duivenvoorde. Zaterdagavond 7 november was het zover. Ook cellist Teye Hylkema en pianist Jeroen Bal waren van de partij. De altviool wordt vaak ingezet als dienende middenstem. Bij Apituley is hier echter vaker geen dan wel sprake van: ze heeft geregeld gespeeld als soliste voor een enthousiast publiek. Nu deelt ze het podium met drie mannen. Met passie en veel plezier spelen zij voor het Voorschotense publiek dat zich hoorbaar goed vermaakt.

 

Er moeten jaren van straffe studie aan vooraf zijn gegaan maar op het podium lijkt Apituley de muziekstukken uit haar mouw te schudden. Met een lach op haar mond houdt ze de regie over haar viool en over de mannen. De altvioliste steekt haar liefde voor haar muziekinstrument niet onder stoelen of banken. Ze is weergaloos in het stuk Elegie van de Belgische componist Harry Vieuwtemps. Apituley vertelt dat de componist zelf een altviolist was. Het stuk speelt ze uit haar hoofd. Op het programma prijkt het als openingsstuk maar Apituley speelt het als laatste nummer voor de pauze. Dan is het publiek ook al getrakteerd op een fantastisch fluitconcert van Chatrou. Hij fluit fluitkwartet 285 van Mozart, zonder hout of koper maar slechts met zijn mond. Echt iets om je over te verwonderen. Dat Chatrou zeer recent te gast was bij Pauw en Witteman heeft een sprint op de allerlaatste kaarten opgeleverd. Ook de drie gedeeltes van het Fantasiestuckevan Schumman worden voor de pauze vol verve ten gehore gebracht. Hylkema en Bal werken nu samen. De muzikanten spelen vol overgave en met veel plezier.

 

Apituley geniet van het moment waarop ze 'een wereldpremière' aankondigt: 'Geert zei 'ja' toen ik vroeg of hij met mij wilde spelen. Dat streelde mijn ego. Er zijn helaas geen stukken voor altviool en fluit geschreven. Toen hebben we maar in zijn repertoire gezocht. Misschien wordt het helemaal niets.' Apituley, Chatrou en Bal worden niet uitgefloten maar toegejuicht door het kasteelpubliek nadat deZigeunerweise van Sarasate is gespeeld.

 

 

Vol overgave en plezier 2Vol overgave en plezier 3

 

---------- Terug naar eerdere concerten ----------

 

 

Papelaan W 220 | 2254 AL Voorschoten | 071-5617417 | 06-25358951 | impresariaat@toonzetter.nl