Voor Herhaling Vatbaar

Bron: Witte Weekblad Zaterdag 8 november 2010

Sandra van Beest

Voor Herhaling Vatbaar 1

 

Voorschoten

Violiste Julia Berinkskaya, altviolist Mikhail Zemstov en pianiste Hanna Shybayeva gaven zaterdagavond 6 november een concert in Kasteel Duivenvoorde.

Ze speelden nooit eerder in deze samenstelling maar het debuut bleek voor herhaling vatbaar. Violiste Julia Berinkskaya, altviolist Mikhail Zemstov en pianiste Hanna Shybayeva hebben apart van elkaar al talloze uren opgetreden. Dat de organisator de Toonzetter weer topmuzikanten had uitgenodigd was het publiek van tevoren waarschijnlijk al duidelijk en voor degene die niet wist waar hij of zij naar ging luisteren, zal na de eerste toonladders zijn overtuigd. Berinkskaya, Zemstov en Shybayeva hebben hun sporen al lang verdiend.

Ze vormen stuk voor stuk een eenheid met hun muziekinstrument. De vaders van Berinkskaya en Zemstov hebben beiden werk gecomponeerd dat hun kinderen nu speelden. Berinskaya gaf te kennen dat ze lang had geoefend voor ze de compositie van haar vader kon laten horen zoals hij deze heeft bedoeld. Samen met Shybayeva speelde ze het alsof haar vader toekeek: een prachtig stuk met veel tempowisselingen dat zowel de violiste als de pianiste met veel inlevingsvermogen ten gehore brachten.

Zemstov speelde het stuk dat zijn vader voor zijn vrouw schreef voordat zij met elkaar trouwden. De altviolist Zemstov lijkt net zo makkelijk viool te spelen als te lopen; als vanzelfsprekend. Ook Shybayeva bespeelt haar instrument, de piano, met een ongekende souplesse. Zowel de composities van Mozart als Schumann lijkt zij zou uit haar mouw te schudden.

 

Wie nog niet eerder naar een concert van de Toonzetter is geweest, kan dit gemis op 9 april 2011 te niet doen: dan treden de pianiste Clara Biermasz en de cellist Adam Javorkai op. Zij zullen onder meer werken van Chopin en Liszt spelen.

Zie hieronder voor een kleine impressie van een onvergetelijke avond:

 

Fotografie: Idsard Bosman

 

Voor Herhaling Vatbaar 4Voor Herhaling Vatbaar 5

 

Voor Herhaling Vatbaar 2Voor Herhaling Vatbaar 2

 

 

---------- Terug naar eerdere concerten ----------

 

 

Papelaan W 220 | 2254 AL Voorschoten | 071-5617417 | 06-25358951 | impresariaat@toonzetter.nl