.
   

Zomerconcert 17 Augustus 2013

VOORSCHOTEN -Heerlijke muziek tijdens het zomerconcert in een afgeladen kasteel Duivenvoorde, met gevoel voor sfeer en climaxen verzorgd door de pianiste Eke Simons.

 

Voorschoten – zaterdag 17 augustus verloopt het pianorecital van concertpianiste Eke Simons geheel naar wens in kasteel Duivenvoorde. Het spel is vol passie, emotie en intimiteit. Soepel in de polsen en met sterk bewegelijke vingers baant Eke Simons zich een weg door de prachtige werken van Janácek en Chopin en na de pauze Wiklander, Grieg en Liszt. Simons beheerst de technieken die bij de pianistiek horen en weet de muzikale ideeën van de componisten in een aansprekende toelichting over te brengen.

 

     Janácek

    (1854 - 1928)

Over Janácek’s bedoeling licht Simons toe dat het een eerbetoon is aan een jonge timmerman František Pavlík (1885-1905), die, op de datum aangegeven door de titel (1 oktober 1905) door een Russische soldaat met een bajonet werd doodgestoken tijdens demonstraties tot steun aan een Tsjechische universiteit in Brno. Met de Sonate van Janácek laat Simons binnen het kader van de stijl van de componist passend eigen geluid horen en in het eerste deel brengt ze direct de typisch grillige kanten naar voren; de subtiele dynamische gradaties in het tweede deel wijzen op wat terechte bedachtzaamheid die de lyrische eenvoud ten goede komt.

 

Chopin.

(1810   1849)

Nocturne in cis mineur, Op. 27, nr. 1

Simons vervolgt met dit kort dromerig of elegisch pianowerk van Chopin. Het is daarbij opmerkelijk hoe het stuk vraagt om een ongewoon brede uitbreiding van de linkerhand in het begin.

 

Ballade No 1 in G minor, Op. 23, gecomponeerd in 1831 tijdens de vroege jaren van de componist in Wenen, was een reflectie over zijn eenzaamheid in de stad ver weg van huis, waar een oorlog woedde tegen de onderdrukking door het Russische Rijk. Eenmaal voltooid, werd het niet gepubliceerd tot zijn verhuizing naar Parijs, waar hij het opdroeg aan Baron Nathaniel von Stockhausen, de Hannoveraanse ambassadeur in Frankrijk. Daarna biedt Simons haar debuut cd gesigneerd aan de burgemeester Staatsen van Voorschoten.

 

Wiklander

Na de pauze speelt Simons het werk van K. Wiklander (*1950)Pianosonat no. 1, opus 4. Deze componist laat zich inspireren door de natuur en door de volksmuziek. De compositie geeft een gevoel van weidsheid, wind, hooggebergten en Scandinavië. Het is virtuoos met een prachtig verstild middendeel en spreekt tot ieders verbeelding. Het is een romantische stijl maar met een geheel eigen klank.

 

Grieg

Daarna speelt Simons 3 lyrische stukken van E. Grieg (1843-1907), ook wel de Chopin van het Noorden genoemd: huiswaarts, aan jouw voeten en avond in de bergen. De lyrische stukken van Grieg klinken uitgesproken lieflijk, zacht en zeer toegankelijk. Het werk van Grieg vertolkt diepe emoties en spreekt recht tot het hart.

 

Liszt

Over Liszt zegt Simons dat zij niet van al zijn composities houdt, echter die zij mooi vindt speelt ze maar al te graag.

Uiterst technisch bedreven weet Simons de aandacht tot het einde van het concert vast te houden. Het stuk van Liszt (1811-1886)is: ”Vallée d’Obermann” Dit stuk is ondanks de titel niet de muzikale uitbeelding van een Zwitsers landschap, maar een emotionele ervaring geïnspireerd door de Franse schrijver Etienne Pivert de Sénancour's Obermann (1804). Het is een palet aan kleuren. Tot slot speelt Simons Consolation van Liszt, dat mild en zangerig klinkt. Eén van Liszts geliefdste miniaturen waar ze in overeenstemming met de tempoaanduiding lento placido iets bijzonders maakt.

Een aanhoudend applaus van de toehoorders volgt onmiddellijk bij de traditionele bloemenhulde door burgemeester Staatsen. Als dank speelt Eke Simons een toegift van Grieg: de kleine trol. Zo komt er een einde aan dit gedenkwaardig concert in Duivenvoorde.

 

Concert: pianorecital door Eke Simons. Gehoord: 17/08/2013 Kasteel Duivenvoorde te Voorschoten.

 

 

 

---------- Terug naar eerdere concerten ----------

 

 

Papelaan W 220 | 2254 AL Voorschoten | 071-5617417 | 06-25358951 | impresariaat@toonzetter.nl