Pelgrimstocht van Franz Liszt door virtuoze pianist Yoram-Ish Hurwitz

 

pelgrimtocht
Foto: Jilles de la Rie

Voorschoten

Omstreeks 140 toehoorders waren afgelopen zaterdagavond toegestroomd naar kasteel Duivenvoorde om het concert bij te wonen van Yoram Ish-Hurwitz. De 36 jarige Ish-Hurwitz, Nederlander met een Israëlische achtergrond had zich uitgebreid verdiept in de Années de Pelerinage(r), de drie bundels die Liszt uit eigen werk samenstelde en die in feite zijn hele levensloop omspannen. De intimiteit van de prachtige Marotzaal leende zich wederom bij uitstek als een geschikte locatie voor het pianorecital. Yoram Ish-Hurwitz wist zijn toehoorders een avond lang ademloos aan zich te binden. In zijn heldere toelichting wist hij de visie van Liszts kunstenaarschap dat componisten inspiratie kunnen putten uit kunstvormen als literatuur, beeldende kunst en natuur over te brengen.

 

Deze drie elementen inspireerden Liszt bij het schrijven van de Années de Pèlerinage. Bij de eerste reeks vertelde Ish-Hurwitz dat het om natuurindrukken ging, opgedaan door Liszt tijdens een reis door Zwitserland, bij de tweede reeks ging het om de neerslag van Liszt kennismaking met de Italiaanse renaissancekunst en bij de derde reeks ging het om de religie. Yoram-Ish Hurwitz demonstreerde tijdens het pianospel zijn acrobatiek en vingervlugheid in deze muzikale geloofsbrieven. Na de pauze liet hij het publiek tot slot kennismaken met de Fantasia naar Dante waarmee de tweede reeks besluit: een hels moeilijke opeenstapeling van draperieën, melodielijnen en samenklanken waarin Ish-Huwitz niettemin tovert met kleur en reliëf. Na een toegift uit de pelgrimstocht kon een ieder dan ook met een uitermate tevreden gevoel weer huiswaarts gaan.

 

Het volgende Kasteelconcert vindt plaats op zaterdag 5 november 2005. Optreden zal dan het Pierre d’Or Trio. Het Trio zal dan werken van Frederic Duvernoy, Charles Koechlin, quatre petites piéces, Nico de Rooij, ostinato opgedragen aan Duivenvoorde en na de pauze Max Bruch, uitvoeren. De voorverkoop voor dit concert start op 1 september 2005 bij Ruudolf Mode Schoolstraat 87 te Voorschoten.

 

---------- Terug naar eerdere concerten ----------

 

 

Papelaan W 220 | 2254 AL Voorschoten | 071-5617417 | 06-25358951 | impresariaat@toonzetter.nl