.
   

Zomerconcert 23 augustus 2014 Kasteelconcert Duivenvoorde

 

Voorschoten – Boeiende muziek tijdens het zomerconcert in een druk bezocht kasteel Duivenvoorde verzorgd door het Pianoduo Scholtes & Janssens dat zich kan onderscheiden door hun eigen klank.

Foto: Idsard Bosman

 

Voorschoten – Zaterdag 23 augustus verloopt het pianorecital van de jonge meesters geheel naar verwachting in kasteel Duivenvoorde. Subliem, in topvorm en een betoverende klank en met een zeer hoogstaande behendigheid baant het Pianoduo zich een weg door de prachtige werken van Mozart, Barber en Ravel en na de pauze Stravinsky. Het Pianoduo beheerst de technieken die bij de pianistiek horen en weet de muzikale ideeën van de componisten in een aansprekende toelichting over te brengen.

 

W.A. Mozart (1756 - 1891)

 

Al meteen bij het in hoog tempo gespeelde begin van Mozart Sonate in D, KV 358 word je meegevoerd door het aanstekelijke enthousiasme van twee doorknede pianisten: Lestari Scholtes en Gwylim Janssens. En het gaat zo door, want ze spelen elkaar voortdurend de bal toe in hun geïnspireerde dialoog. Het resultaat is opnieuw een expressieve, klaterende, gevoelige, hartstochtelijke Mozart van een van de meest aansprekende Duo pianospelers van dit moment. S. Barber. (1910 – 1981) Selectie uit Souvenirs opus 28 Er is speciaal gekozen voor Barber, omdat dit, net zoals de Sacre du printemps en de Bolero is geschreven als balletmuziek. De Sacre is vrij donker van karakter, de Bolero haast minimalistisch en repetitief en daarbij vormt de lichte, haast Broadway-achtige muziek van Barber een mooi geheel.

 

M.Ravel (1875-1937) Boléro

 

Onder de vier handen van het Duo is deze bekende muziek een aaneenschakeling van klanken en kleuren, van verbluffende doorkijkjes en weidse vergezichten. Brille en superieure pianotechniek gaan samen met een diepgaand inzicht in deze geraffineerde klankwereld. Schitterende melodieën, verfijnde kamermuziek en altijd die Franse benadering die balanceert tussen gedecideerde afstand en emotionele omhelzing.

 

I.Stravinsky (1882-1971) Le Sacre du printemps

 

Na de pauze speelt het Duo het overbekende werk van Stravinsky dat ofwel het ijkpunt in de muziekgeschiedenis wordt genoemd. In de honderd jaar sinds de tumultueuze première is Le Sacre nog net zo opwindend als in 1913, al komen er nu geen gendarmes meer aan te pas. Het is een meesterlijke uitvoering. Spanningsvol van begin tot eind. Wat betreft intensiteit en muzikale dramatiek bereikt het Duo de uiterste grenzen van wat mogelijk is in de pianistiek. Met de tempi gaan zij eveneens voortvarend te werk. Qua duoklank heb je ook helemaal niets meer te wensen. Kortom, een sublieme uitvoering waar je naar kunt blijven luisteren.

 

Een aanhoudend applaus van de toehoorders volgt onmiddellijk bij de traditionele bloemenhulde. Als dank speelt Het Pianoduo een toegift van Claude Debussy "en bateau". Zo komt er een einde aan dit gedenkwaardig concert in Duivenvoorde.

 

Concert: pianorecital door Pianoduo Scholtes & Janssens. Gehoord: 23/08/2014 Kasteel Duivenvoorde te Voorschoten.

 

 

 

 

---------- Terug naar eerdere concerten ----------

 

 

Papelaan W 220 | 2254 AL Voorschoten | 071-5617417 | 06-25358951 | impresariaat@toonzetter.nl